Om någon frågar hur jag kunde fly utan mina barn

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Fadi, flykting från Syrien, skrev:

Om någon frågar hur jag kunde fly utan mina barn, då säger jag: Vi kunde inte sitta och vänta på att vi alla skulle dö.

Jag var tvungen att göra något. Så jag försökte lämna dem så tryggt som möjligt, i en annan stad i Syrien med lite pengar och någon som såg efter dem. Jag lämnade för att hitta en chans för oss.

Flykten tog lång tid. Jag var ofta i stor fara. Mina barn hade inte klarat den resan.

Jag är i Sverige nu och jag kämpar varje dag. Jag har lärt mig svenska själv, jag jobbar, jag försöker lära känna andra människor. Jag vill visa att vi är bra människor. Det svåraste i Sverige är att man blir ensam. Jag hade en familj, en släkt, vänner. Här har jag ingen som känner mig.

Det är svårt att prata med min fru när vi är i olika länder. Det är svårt att förklara hur det är och vad som händer. Mina barn saknar mig, de undrar varför jag har lämnat dem. Jag sitter och pratar med någon här i Norrköping, jag ler, jag jobbar – men hela tiden är jag orolig för mina barn.

En gång frågade en lärare mig: Fadi, hur kan du leva utan din familj? Jag svarade: Tror du att jag lever? Det är inte bara kroppen som måste leva.

Jag kämpar i Sverige för att kunna ta hand om min familj i framtiden, för att kunna förklara för dem hur samhället fungerar, vårdcentralen, skolor. Du kan ge mig allt, men utan min familj är det ingenting. Min familj är mitt första, mitt sista, mitt allt i livet.

Jag skulle inte kunna vara här om min familj inte fick vara med mig, men jag vet inte vad vi skulle göra. Om det inte finns återförening måste barn riskera att dö för att få komma till sina föräldrar.

Fadi bor i Norrköping, och hans berättelse fanns med på flygbladet som Folkkampanj för Asylrätt spred vid sin namninsamlingsaktion den 29 februari. Läs mer här
Sprid uppropet du också - den 27 april ska riksdagen besluta om regler som kan göra att Fadis familj inte får återförenas även om han får uppehållstillstånd.
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone