Nej, lille vän, du får inte andas ut än

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Josefin Åström skrev:

För att inte göra dem oroliga tänkte jag berätta att den nya lagen bara gäller för dem som kom efter den 24 november 2015, men jag var lite osäker på när de kommit till Sverige så jag frågade först. Ett par ögon som sett så mycket mer än vad en sextonåring någonsin ska behöva se såg in i mina och svarade: Den 25 november.

I förra veckan närvarade jag vid det fina arrangemanget Sång för mångfald på Rådhustorget i Umeå där olika organisationer och artister slöt upp för att fira mångfalden med sång och glädje. Men jag var inte bara där för nöjets skull, vilket skulle komma att bli oerhört tydligt. Jag var där i egenskap av att vara aktiv i Folkkampanj för asylrätt, som motsätter sig regeringens nya inhumana flyktingpolitik, som bryter mot barnkonventionen, motverkar integration och splittrar familjer.

Där på torget samlade vi i den lokala avdelningen av Folkkampanj för asylrätt ytterligare namn till de över 50.000 som redan skrivit under. De har skrivit under för att stoppa lagen som, om den antas av riksdagen i juni, inför tillfälliga uppehållstillstånd och förlorad rätt till familjeåterförening för majoriteten av flyktingarna. De som tar ställning emot lagen är i gott sällskap – den har sågats av alla 60 remissinstanser som haft möjlighet att tycka till.

Jag jobbar på en skola i Umeå med nyanlända ungdomar och stötte på två elever som nyfiket undrade vad jag gjorde där med mina listor. Jag förklarade att jag inte vill att permanenta uppehållstillstånd ska bytas ut mot tillfälliga och att det var därför vi samlade underskrifter.

För att inte göra dem oroliga tänkte jag berätta att den nya lagen bara gäller för dem som kom efter den 24 november 2015, men jag var lite osäker på när de kommit till Sverige så jag frågade först.

Ett par ögon som sett så mycket mer än vad en sextonåring någonsin ska behöva se såg in i mina och svarade: Den 25 november.

Världens orättvisor rakt framför mina ögon på Rådhustorget.

Han hade haft oturen att födas i fel land. Han hade haft oturen att komma till Sverige, ett land han trodde han kunde vila ut i efter ett liv i krig, dagen efter brytpunkten för vem som ska ska få tillfälligt uppehållstillstånd och inte få återförenas med sin familj.

Vad ska jag och vi andra som kommer i kontakt med dessa fantastiska ungdomar säga till honom och de andra i Umeås skolor som kommit efter den 24 november, om den här lagen röstas igenom?

– Nej, lille vän, du får inte andas ut riktigt än. Det
 är regeringen som vill ha ‘andrum’.

Josefin Åström, Umeå

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone