Riksdagen behandlar nya asyllagen 20-21 juni – här är hålltiderna för att protestera!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

På måndag den 20 juni debatterar Sveriges Riksdag den tillfälliga asyllagen som så många har protesterat mot de senaste månaderna, och den 21 hålls omröstningen. Här har vi samlat de manifestationer som hålls dessa dagar, andra kampanjer som fortfarande pågår – och festen dagen efter! Tag sista chansen att påverka!

crowd

Om lagen går igenom utan ändringar kommer ingen under de närmaste åren att kunna få permanent uppehållstillstånd i Sverige på grund av att den behöver skydd. De som drabbas extra hårt är föräldralösa barn, krigsskadade och traumatiserade barn och alla krigsflyktingar (till exempel från Syrien) som bara kommer att få korta tillstånd och inte får rätt att återförenas med sina familjer. Läs kortfattat om lagförslaget här.

Det finns fortfarande möjlighet för riksdagsledamöterna att rösta emot hela lagen - som vänsterpartiet och centerpartiet kräver. Det finns också flera reservationer på olika punkter från dessa partier och från liberalerna och kristdemokraterna som går ut på att behålla rätten till familjeåterförening, skydda utsatta barn mm. Se det fullständiga förslaget och vilka reservationer det finns här. (Länk till riksdagen.)

Folkkampanj för Asylrätt arrangerar tillsammans med andra organisationer flera event under de närmaste dagarna för att uppmärksamma vad som håller på att hända och uppmana riksdagsledamöterna att rösta emot försämringarna.

Stockholm måndag den 20 juni kl 11: Lyssna till riksdagsdebatten
Debatten hålls klockan 11. Kom till riksdagshuset i god tid, med legitimation för att bli insläppt. Folkkampanj för Asylrätt ordnar ingen manifestation under debatten – aktioner på läkaren är inte tillåtna och vår avsikt är inte att ställa till något bråk som skulle dra uppmärksamheten från vad riksdagsledamöterna säger och gör. Men vi vill fylla läktarna för att visa hur viktig frågan är!

Malmö den 20 juni kl 17: Manifestation mot familjesplittringslagen
Manifestationen hålls utanför stadshuset i Malmö, August Palms plats 1. Alla upmanas att komma i sorgekläder (svart). Talare kommer från Folkkampanj för Asylrätt Skåne samt Toktam Jahangiry, ordförande för FN-förbundet Malmö.

Norrköping tisdag den 21 juni kl 9: We´re taking the bus to Stockholm!
Samling ABF, Skvallertorget. Buss till manifestationen i Stockholm, se nedan.

Stockholm den 21 juni kl 14 utanför Riksdagshuset: Demo för Asylrätt!
Mynttorget kl 14-17. Arrangörer Folkkampanj för Asylrätt Skåne.
Talare: Sanna Vestin – FARR; Kjell Jonasson – Svenska Kyrkan; Tina Morad – Refugees Welcome Stockholm; Habane Hassan – Somaliska Riksförbundet; Eihab Abd – Advokat från Syrien; Jorge Londoño – Rädda Barnens Ungdomsförbund; Omar Makram – Folkkampanj för Asylrätt Norrköping och asylsökande; Oleg Ivanov – RFSL Newcomers
Medarrangörer: Talarnas organisationer samt Individuell Människohjälp och Ensamkommandes Förbund.
Artister: Adrian Modiggård och Seluah Alsaati

Bidra till demon på Mynttorget: Swisha Folkkampanj För Asylrätt

Stockholm den 22 juni kl 17: Releasefest med Artikel 14
Tensta Konsthall, Taxingegränd 10. FARR:s tidning Artikel 14 släpper sitt nästa nummer med tema KÄRLEK – om kärleken som så ofta kommer i kläm, hamnar på undantag och försakas vid flykt. Festen arrangeras tillsammans med Folkkampanj för Asylrätt som försvarar rätten till familjeåterförening. Kampen går vidare efter riksdagsomröstningen! Kom och häng med tal och musik. Mat serveras för en rimlig penning (vegetarisk, vegansk eller kött). OBSERVERA – anmälan behövs, länk här!

Fram till riksdagsomröstningen kan du fortfarande skriva till partierna med redskapet 1000brev.

Vid sidan av Folkkampanj för Asylrätt pågår följande kampanjer:

Amnesty, mail till riksdagsledamöter: Vädja till riksdagen att rösta nej till tillfälliga lagen!

Rädda Barnen, naminsamling: Skriv på – Splittra inte barnfamiljer!

Röda Korset, dela videofilmerna: Riv lagen, inte familjer!

Vad händer sedan? Folkkampanj för Asylrätt läggs ner i sin nuvarande form. Hemsidan kommer att finnas kvar för information. Alla lokalgrupper och undertecknande organisationer kommer att få utskick med tips om var man kan fortsätta arbeta för asylrätt. I höst kommer vi att samla till en konferens om samverkan i framtiden.

hander_2

hander_1
Bilderna kommer från manifestation med Folkkampanj för Asylrätt Göteborg den 6 juni.
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

5 thoughts on “Riksdagen behandlar nya asyllagen 20-21 juni – här är hålltiderna för att protestera!”

  1. Rösta Nej! Det är en omänsklig lag som inte står upp för mänskliga rättigheter!!

Comments are closed.