Manifestationer

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Över hela landet har folk ordnat aktiviteter för asylrätten och mot de nya förslagen som slår mot personer på flykt. 


Göteborg: Sorgemanifestation när beslutet klubbats

Efter att riksdagen röstat igenom regeringens förslag samlades människor i centrala Göteborg för att uppmärksamma det som skett. En deltagare beskrev manifestationen så här: ”Vi samlades i tysthet, sorg, kampvilja och stillhet. Och i allt detta gav vi varandra hopp. Vi höll upp våra händer och det fanns inget mer att säga än att låta våra handflator tala. ASYL RÄTT.

Den 21 juni är en nattsvart dag i Sveriges historia. Det är ännu ofattbart att den nya omänskliga asyllagen har gått igenom. Men en dag måste folk fatta och lagen måste rivas.”


Stockholm: Spänd väntan utanför riksdagen

Någon timme innan riksdagen satte sig för att rösta om familjesplittringslagen inleddes en lång manifestation utanför. Flera hade rest till Stockholm för att vara på plats. Medan talarna avlöste varandra höll deltagarna koll på sina mobiler för att se om det kommit något resultat inifrån kammaren.

Stor folksamling på ett torg med officiella byggnader i bakgrunden.

Demonstranter med somaliska och svenska flaggan.

Sanna Vestin från FARR talade om de val som politikerna stod inför. (Länk till film.)

”Det är svårt att gå emot sitt parti. Särskilt om det innebär att det blir det sista man gör i politiken. Andra har sina svåra val. Just idag måste en pappa besluta om han ska lämna sitt barn i ett skyddsrum och säga: Jag åker i förväg så att du kan komma efter. Att rösta emot den här lagen kanske inte blir det sista ni gör i politiken; det kanske blir det första ni GÖR i politiken.”

Jorge Londono vid mikrofonen på en liten utomhusscen.

Jorge Londoño från Rädda Barnens Ungdomsförbund undrade om riksdagen har slutat lyssna på experter. (Talet börjar vid 5:55 i klippet).

”Lyssnade ni inte till de 160 organisationerna som undertecknade Folkkampanjen? … Lyssnade ni inte heller på de 200 migrationsforskarna, som i förra veckan yttrade sig om att lagförslaget måste förkastas? Lyssnade ni inte Amnesty Internationals SOS-kampanj? Lyssnade ni inte på Röda Korsets Riv lagen-kampanj? Läste ni inte inläggen från Advokatsamfundets generalsekreterare, som klargjorde vilka punkter i flyktingkonventionen, Europakonventionen och barnkonventionen som Sverige frångår med lagförslaget?”

Bild på demonstrant som håller upp ett plakat med persisk text med riksdagen i bakgrunden. Personen bredvid håller en skylt med texten Säkra vägar nu!

Toktam Jahangiry från Folkkampanjen för asylrätt Skåne talade om egna minnen av krig och flykt.

”Jag brukade hålla min lillasysters händer, de var små och skakiga. Vi överlevde kriget, men kriget dödade vår barndom … Nu har jag två egna barn, vi bor i Malmö. Ikväll ska jag lyssna lite extra när mina sovande barn andas. För det här andrummet håller på att kväva oss … Andas, Stefan Löfven, men avgå.”

Sedan spred sig nyheten i folkmassan att lagen hade gått igenom. Inne i riksdagen applåderade många av ledamöterna när Björn Söder klubbade beslutet, men bland de som samlats utanför, många med egna erfarenheter av flykt och separation, var sorgen och ilskan påtaglig. En tyst minut hölls.


Stockholm: Asylsökande lyssnade till riksdagens debatt

Den 20 juni debatterade riksdagen den tillfälliga asyllagen och flera som direkt kommer att beröras av förändringen var på plats för att lyssna.

Från läktaren kunde de bland annat höra Miljöpartiets Maria Ferm säga att lagen bara är tillfällig.

Åhörare
Foto: Refugees Welcome

Men det är de på åhörarplats som riskerar att få ett fortsatt liv i limbo i Sverige. Går lagen igenom är det deras barn som hindras från att komma till sina föräldrar i flera år och som blir kvar på ofta farliga platser.


Malmö: Röda handflator mot nya asyllagar

Runt 200 personer demonstrerade den 20 juni utanför Stadshuset i Malmö i protest mot det nya lagförslaget. Flera hade målat handflatorna röda.

I ett mejl skriver arrangörerna av demonstrationen: ”Föreställ er ett Malmö som är en mottagandestad, som tar emot flyktingar och slussar vidare till boende och arbete i andra delar av Sverige. I stället för polis vid gränsen välkomnas människor av en person som kan vara dennes nye granne. Pengarna för gränskontrollerna, 3 miljoner per dag sedan i januari, lägger vi på socialtjänst och sjukvård.”


Hässleholm: Trum-manifestation

Den 20 juni kunde Hässleholmsborna höra trummor från hembygdsparken. Det var Mohamed Ali och några till som spelade för att uppmärksamma förslaget om att stoppa anhöriginvandringen och göra uppehållstillstånd tillfälliga.

Hässleholm 20 juni


Stockholm: Sista listorna ska fyllas

Den 11 juni avslutades Folkkampanjens namninsamling. Aktiva inom Folkkampanjen samlades på Mariatorget för att prata med förbipasserande och ge dem chans att skriva på uppropet.

Person talar från en scen i en park inför en folksamling.
Tal och musik på kampanjens sista dag.

Göteborg: Flashmob för asylrätt

Folkkampanjen för asylrätt genomförde en flashmob i Brunnsparken på nationaldagen. De inspirerades av denna manifestation.

En grupp personer sträcker upp armarna på ett torg och i handflatorna står det Asyl och Rätt.
Foto: Mikael Holber
En ring av personer som sträcker händerna i luften. Inuti cirkeln står personer i orangea flytvästar.
Foto: Mikael Holbek

Växjö: Gatumöte och namninsamling

Facebook-gruppen Nog Nu ordnade gatumöte i Växjö fredagen 3 juni. Det spelades musik och hölls tal. Förbipasserande fick flygblad i handen och chansen att skriva på folkkampanjens upprop.


Malmö: Föredrag om vad den nya asyllagen innebär

Folkkampanj för Asylrätt Skåne bjöd in till en föreläsning den 1 juni om konsekvenserna av de föreslagna flyktinglagarna. Hur påverkas människor på flykt av de nya lagarna om de genomförs, vad krävs för att kunna återförenas med sin familj, och hur påverkas Sveriges åtaganden om mänskliga rättigheter? Föreläste gjorde Anna Lundberg, docent i mänskliga rättigheter på Malmö Högskola och ideellt aktiv i Asylgruppens rådgivningsgrupp i Malmö.


Norrköping: Flytvästar på torget

Folkkampanj för Asylrätt i Norrköping genomförde en flashmob den 21 maj för att dra människor ur sin vardagslunk. Aktivister i flytvästar lade sig ner i centrum mitt i folkvimlet.

Personer i flytvästar ligger på ett torg i solen
Flytvästar har blivit en symbol för flyktingkatastrofen och dess offer på Medelhavet.

Malmö: Alla barn har rätt till sin familj

Den 21 maj ordnades en manifestation på Stortorget som backades av flera organisationer. Fokus låg särskilt på att de nya flyktinglagarna gör det näst intill omöjligt för barn på flykt som skilts från sina föräldrar att få återförenas med dem.

Tre ungdomar i vita kläder står tillsammans på ett torg
Manifestationen var ett samarbete mellan Rädda Barnen, Svenska Kyrkan, Islamic Centre, Röda Korset, Individuell Människohjälp, Ahmadiyya-församlingen i Malmö, Islamakademin, Refugees Welcome Sverige, Ensamkommandes Förbund och Folkkampanjen för Asylrätt.
Fem personer i färgglada kläder står i grupp på en manifestation.
Demonstranter lyssnade till konferencieren Behrang Miri, flera talare och artister.

Linköping: Manifestation för asylrätten

Den 14 maj samlades engagerade Linköpingsbor på Lilla Torget för att begära att Sverige ska leva upp till de mänskliga rättigheterna och stå upp för varje människas rätt till asyl.


Gävle: Vi vill leva i ett humant land

I Gävle gav sig demonstranter ut i regnet för att manifestera för asylrätten den 14 maj.

Familjer ska kunna återförenas utan att riskera livet. Människor som behöver skydd ska vara trygga i Sverige. Barn ska bemötas med omsorg och framtidstro. Vi ska alla kunna leva i ett humant och rättfärdigt land.”


Öresund: Poesi på gränsen

”Vi är regeringen som inte duger till någonting. Vi är andrum som kväver luften runtomkring. Vi är id-kontroller på Sveriges gränser. Vi är samtidens bruna tendenser.”

Dessa rader av Seluah Alsaati fick resenärerna på Öresundstågen höra när Folkkampanj för asylrätt klev ombord för att protestera mot den svenska asylpolitiken och gränskontrollerna mellan Sverige och Danmark.

poesi

Hela Sverige: Internationell solidaritet på Första maj?

Folkkampanj för Asylrätt är partipolitiskt obunden, men vände sig till demonstranter och publik vid många av första maj-demonstrationerna. Vi spred särskilda annonser och flygblad (se sidospalten) och samlade namn. Bilderna i vänsterspalten nedan är från Karlstad, från Stockholm där kampanjen delade bord i Kungsträdgården med Ensamkommandes Förbund och Umeå, som visar upp sin skörd av ifyllda namnlistor. Tack alla som hjälpte till!

Se flygblad, namnlistor med mera som du kan skriva ut här


Norrköping: Manifestation när statsministern kom på besök
mitt_europa

Stefan Löfven besökte Norrköpings stadsbibliotek den 27 april. Folkkampanj för Asylrätt fanns på plats med banderoll och information om regeringens förändrade asylpolitik. Många minns säkert statsministerns tal på Medborgarplatsen i Stockholm i samband med Refugees Welcomes manifestation. Många ser tillbaka på den tiden med fina minnen, då människor välkomnades till Europa efter sin flykt undan krig. Folkkampanjens flygblad citerade hans tal om att “Mitt Europa bygger inte murar”. Med dagens politik känns dessa ord fullständigt främmande.

norrkoping_160427


Göteborg: Manifestation för asylrätt
demo_goteborg_16-04-24

I Göteborg demonstrerade mer än 300 personer för asylrätt den 24 april. De lyssnade till Jihad Eshmawi (ovan t.v.), palestinsk flykting från Syrien, som bl.a. sa att “Det räcker inte att gå till centralen med en macka, lösningen är att skapa säkra vägar för folk som flyr”. Talare från flera organisationer medverkade, bland annat Tillsammansskapet, Refugees Welcome to Gothenburg och Ingen Människa är Illegal. Dessutom presenterades en konstinstallationen på tema familjeåterförening, av Jakob Ekström.
Läs mer i Göteborgs Fria Tidning


Gävle: ”Hur vill vi bli ihågkomna i framtiden?”

demo_gavle_16-04-24

Det var paraply- och halsduksväder i Gävle den 23 april, men många slöt ändå upp för att lyssna till författaren Anna Jörgensdotter, asylrättsadvokaten Tryggve Emstedt, Nursin Semavi från Asylkommittén, m fl. Mattias Beijmo påminde om barn i båtar med falska flytvästar fyllda med tyg. Hur vill vi som européer och svenskar bli ihågkomna i framtiden?


Stockholm: Samling för asylrätt

demo_stockholm_16-04-24

På Medborgarplatsen i Stockholm den 23 april talade flera flyktingar, bland dem Daniel Kamau, aktiv i RFSL, Eihab Abdrabou, advokat från Syrien, Andisheh Alishahi, Iranska Flyktingars riksförbund, Julius Ntobuah från Kamerun, Tijan från Gambia och talare från Ethiopian Refugee Association. FARR:s ordförande Sanna Vestin inledde om vad lagförslagen innebär. Kommentaren i talkör från demonstrationen löd “Mp och sossarna, det var droppen, har ni ingen skam i kroppen?”


Uppsala: Demonstration för asylrätt

uppsala_160416_2

Uppsalabor slöt upp den 16 april i demonstrationen mot lagförslaget och för en human flyktingpolitik. Manifestationen uppmärksammades i Upsala Nya Tidning.


Umeå: Demonstration för asylrätt

Även Folkkampanj för asylrätt Umeå manifesterade den 16 april. Initiativtagarna blev intervjuade i lokalradion om varför de valt att genomföra demonstrationen, lyssna här!umea_160416Norrköping: Demonstration för asylrätt

norrkoping_160416Folkkampanj för asylrätt Norrköping demonstrerade genom centrum den 16 april.
Budskapen spreds via plakat, slagord och flygblad till omgivningen och det var fantastisk uppslutning, rapporterar deltagare.


Uppsala den 9 april:
Torgmöte för asylrätten
uppsalaFolkkampanj för Asylrätt Uppsala stod på Forumtorget för att protestera mot de nya lagförslagen från regeringen. Lagförslagens konsekvenser presenterades både i tal och på de skyltar några av deltagarna bar. Foton Erik Malmstig/Arvid Skagerlid.
uppsala_2


Stockholm den 9 april:
Samling för antirasism på ABF
abdullahABF-huset i Stockholm. Folkkampanj för asylrätt bidrog med programpunkten Refugee Stories. Där berättade bland annat Abdullah Amiri om sin långa flykt från Afghanistan, där talibaner hotade att tvångsrekrytera honom. Han och hans vän hoppas få stanna i Sverige, men är nu oroliga över att vännens familj inte kan komma hit om regeringens föreslagna begränsningar av anhöriginvandring går igenom.


Örebro den 2 april:
Folkkampanj för Asylrätt Örebro
Ett tidigare aviserat seminarium ställdes tyvärr in. Det finns dock ett lokalt event att följa för örebroare.
Läs mer


Stockholm den 2 mars:
Uppstartsmöte – Folkkampanj för Asylrätt Stockholm
Över 50 personer kom till uppstartsmötet för att bilda en aktionsgrupp igår! Otroligt peppigt! Fem arbetsgrupper bildades: Demo, Event, Media, Material, Spridning.
Kunde du inte komma på mötet men vill vara med i arbetet? Gå med i Folkkampanj för asylrätt Stockholms Facebookgrupp!


Norrköping den 29 februari:
Namninsamling utanför kommunfullmäktige

norrpingFolkkampanj för asylrätt Norrköping samlade in namnunderskrifter och pratade med många norrköpingsbor. De spred även flygblad om hur regeringens förslag om att minska antalet asylsökande kommer att drabba människor, till exempel deras vän Fadi. Fadi flydde från Syrien för att söka skydd åt sin familj – en lång och svår resa som hans barn inte hade klarat – och oroar sig dagligen för hur de ska kunna återförenas. Läs Fadis berättelse i bloggen!


I 120 städer i 32 länder den 27 februari:
European March for the Refugees Rights
1927748_1740905136127379_846455368798394885_nBilder från
Lesvos, Grekland
Sevilla, Spanien
Izmir, Turkiet
Zürich, Schweitz

12783750_1708601196093307_8457424017650397757_o12803319_600129706808061_8939152219608039229_n

12805793_10153874866981745_2663601848755707746_n
Läs mer om Europa-eventet

Manifestationer i Sverige inom detta event:

Göteborg, Stockholm, Malmö, Uppsala 27 februari:
Manifestationer för rätt till asyl och öppna gränser
TACK alla engagerade människor som stod upp ‪för asylrätt med oss runt om i landet igår! Vi bjuder på några  bilder från demonstrationerna i Sverige och vill även påminna om att det inte är för sent att stoppa regeringens ovärdiga asyllag! Senare i vår ska riksdagen rösta om lagförslaget – hjälp oss att sätta press på politikerna genom att samla in så många namn som möjligt till den 20 april!

11057914_225928697758229_5525776335140273117_o

12779236_225571177793981_1291870352524340349_o

1936331_225542071130225_8486758950953817760_n

12794698_225572931127139_3616293742731102610_o

Bilderna uppifrån; symbolisk marsch över bron i Göteborg, mer än tusen personer på Medborgarplatsen i Stockholm, marsch och möte med stor uppslutning i Malmö. I Uppsala (till vänster) samlades 200 namn in vid gummibåten.Artikel i Arena 16 februari:
Rekordmånga vill hjälpa människor på flykt
“I protest mot regeringens nya flyktingpolitik startade ett antal organisationer upproret Folkkampanj för asylrätt. (…) Och samtidigt som regeringen är i full färd med att införa den omdebatterade flyktingpolitiken ökar människors engagemang för människor på flykt explosionsartat. På landets välgörenhetsorganisationer går telefonerna varma, de insamlade medlen når rekordhöjder och antalet volontärer är fler än någonsin. Läs mer


25 januari, Malmö:
100 personer på upptaktsmöte i Malmö
Mötet inleddes med en kort presentation av den nationella kampanjen samt regeringens åtgärdsförslag och presentationer av tidigare kampanjer. Sedan jobbade de närvarande i mindre grupper med idéer till hur kampanjen kan drivas i Malmö. Sex arbetsgrupper bildades.


16 januari, Stockholm:
Manifestation “Öppna Gränserna”
I manifestationen som arrangerades av “Tillsammansskapet” deltog 5-600 personer trots bitande vinterkyla. Foto Karin Råghall.

tillsammansskapet_16-01-16

Deltagarna fick höra värmande talare som Helle Klein, präst och chefredaktör Dagens Arbete, Somar Al Naher, frilanskribent och Syrienkännare, Faryana Asghari, Afghanska föreningen, Erkki Grönroos (ensamkommande flyktingbarn från Finland), Halmstad för alla, Elise Abrahamsson, Tillsammans i Flen, Mohammed Hassan, Filipstad tillsammans och poeten Seluah Alsaati.
Några av talen publiceras i vår blogg!


9 januari, Malmö:
Aktion mot ID och gränskontroller
En civil olydnadsaktion mot regeringens beslut att införa gränskontroller och ID-krav hölls på Kastrup i Danmark den 9 januari. Flera hundra deltagare från Sverige samlades och vägrade visa id-handlingar på tillbakavägen. Istället visade de upp lappar om att de ville söka asyl.
Läs om aktionen i Sydsvenskan
Se inslag från SvT Nyheter
Läs och se video i Aftonbladet


Tipsa om evenemang genom att lägga till dem i kommentar nedan!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone