Alternativen

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Här samlar vi exempel på hur flyktingmottagande kan vara en positiv del i att bygga ett tryggt samhälle för alla. Läs om goda initiativ i asylmottagandet, smarta integrationsprojekt och hållbar ekonomi.

Hitta senast inlagda!

Tipsa gärna om egna exempel i bloggen.


Goda initiativ i asylmottagandet

I Ellös på Orust är en av sju öbor asylsökande
”– Det ligger i vårt eget intresse att ta väl hand om dessa människor, fortsätter Oa allvarligt. Vi vill att de ska trivas och bli kvar här på ön. Utan dem är drygt 70 procent av Orusts invånare folkpensionärer om tio år!”
(Året Runt, 26 november 2015)

Blivande fritidsledare välkomnar flyktingar
”Fritidsledarlinjen på Valla folkhögskola har ’lagt ner studierna’ och satsar nu all sin kraft på flyktingfrågan.”
(Sveriges Radio Östergötland, 27 november 2015)

De vill skapa en drömvärld för flyktingbarnen
”– Vi uppträder för flyktingbarn och ’vanliga svenskar’ för att samla dem och skapa ett band genom skratt, det är vad vi gör. Vi binder samman människor med skratt.”
(SVT Nyheter, 28 november 2015)pilupp

Vi är modigare än våra politiker
”Det svenska folket är mycket mer tolerant, mycket mer empatiskt, mycket mer modigt, mycket mer avancerat i sitt tänkande än våra valda politiker. Burgsvik visar nu i handling att devisen ’Så mycket bättre’ inte bara är namnet på det populära TV-program som spelas in där på Grå Gåsen. Lyssna och lär!”
(Dan Israel, SVT Opinion, 28 november 2015)

Visby Ladies bjöd in 400 flyktingar
”I vanliga fall brukar hemmapubliken bestå av 300-400 personer, men igår kväll var den dubbelt så stor. Och kanske kan klubbens gest leda till fler spelare så småningom.”
(SVT Öst, 29 november 2015)

Cirkusskola för flyktingbarn kan få fortsättning
”– Det har fungerat jättebra, trots att vi inte har kunnat prata varken svenska eller engelska med varandra. Man kommer långt med att peka och visa, säger Karin Brodén, en av cirkusens ungdomstränare.”
(SVT Öst 30 november 2015)pilupp

Flyktingar välkomnas i privata hem
”Nyanlända tvingas bo på gatan medan 11 000 flyktingar med uppehållstillstånd bor kvar på asylboenden. Men det finns metoder att lindra den svåra bostadsbristen. I Skellefteå har nätverket ’Flyktingar välkomna’ förmedlat privata boenden som ingen trodde fanns.”
(SVT Västerbotten, 2 december 2015)

”Ett sätt för mig att ge tillbaka”
”Alla var där. Och vilken fest det blev – när asylsökande och Bolidenborna fick en chans att dansa tillsammans. Värd: Mutar Muthanna Majid, som felaktigt hängdes ut med namn och bild som Sveriges farligaste man.”
(Aftonbladet 5 december 2015)

Många volontärer vill hjälpa flyktingar
”I Brunnby anordnar frivilliga bland annat stick- och språkcafé, studiehjälp och lek för barnen. Ann-Lie Brattås Fejne har dragit igång ’Kompis i Brunnby’.
– Jag har redan kopplat ihop 40 svenskar med flyktingar, men det behövs fler, säger hon. Det är många som vill lära känna svenskar och språket.”
(Sveriges Radio Malmöhus, 7 december 2015, Höganäs)pilupp

Pensionärerna rycker ut för flyktingarna
”När samhället behöver ta hand om allt fler flyktingar kliver Sveriges mest erfarna människor fram. DN har träffat pensionärerna som har sitt viktigaste arbete framför sig.”
(Dagens Nyheter, 24 december 2015)

Julens budskap: Sverige har plats för fler
”Vår förening har endast verkat i några månader men redan har 450 personer anmält att de har ett boende de skulle kunna erbjuda till en eller flera flyktingar. Vi tror att det bara är toppen på isberget. Däremot finns det många hinder som krångliga myndighetsregler och bristande samordning som saktar ned den stora potential och vilja som finns hos civilsamhället att hjälpa till.”
(Fredric Landqvist, Refugees Welcome Sweden, i ETC 24 december 2015)

De var inte flyktingar  de var kollegor
”– Sverige borde verkligen använda sig av alla ingenjörer och doktorer och andra välutbildade människor som nu kommer, säger han.”
(Jens Mikkelsen i Sydsvenskan, 30 december 2015)pilupp

Filmer ska besvara nyanländas frågor
”Föreningen Göthenburgo har nu startat ett projekt som ska underlätta den första tiden för de ensamkommande.
Det är små informationsfilmer, som också ska fungera som kortfilmer, som görs på deras eget språk, säger Roozbeh Behtaji, en av Göthenburgos grundare.”
(GT, 3 januari 2016)

Nu undervisar Esso Eriksson asylsökande
”Efter kritiska uttalanden i december om asylpolitiken jobbar nu entreprenören Esso Eriksson ideellt med svenskundervisning för nyanlända i Fårösund.
Det har varit otroligt kul att se att man ändå kan göra en insats, säger han. De är väldigt motiverade, det är framför allt kvinnorna som tar för sig.”
(Sveriges Radio Gotland, 13 januari 2016)

140 000 kronor i bidrag till Barnen på Selma
”Sedan i höstas har några volontärer arbetat med att ge flyktingbarnen på Selma en roligare tillvaro genom lek och språkträning. Projektet, kallat Barnen på Selma, har nyligen tilldelats 140 000 kronor från Region Värmlands integrationsmedel.”
(Nya Wermlands-Tidningen, 13 januari 2016)

Se också: Volontärer hjälper flyktingbarn i Fårösund (Sveriges Radio Gotland, 14 januari 2016)

Modo bjuder hundratals asylsökande på hockey
”Modo har vid flera tidigare tillfällen den här säsongen bjudit ensamkommande flyktingbarn på ishockey. När HV 71 kommer på besök fredagen den 22 januari ska en liknande insats göras  men alltså i betydligt större skala än tidigare.
Vi vill bjuda alla som bor på de två boendena i Björna och Gideåbruk på hockey. Det kommer att ordnas med bussar så att de kan ta sig till arenan.”
(Örnsköldsviks Allehanda, 14 januari 2016)

Se också: FBK bjuder in flyktingar (Nya Wermlands-Tidningen, 22 januari 2016)

Och ”Sam” från Hälsingland hyllades stort på Idrottsgalan (Hela Hälsingland, 25 januari 2016)

Grannarna i Ljungaverk hjälps åt att integrera flyktingarna
”Tillsammans har de lärt sig hur man pratar med myndigheter i Sverige, de har lärt sig vad man måste veta för att kunna handla, och de har fikat. I Ljungaverk hjälps grannarna åt att integrera de nyanlända.”
(Sundsvalls Tidning, 22 januari 2016)

Se också: Stort engagemang för flyktingar (Vimmerby tidning, 13 januari 2016)

Hej Främling:  Vi tror stenhårt på det här och vill sprida konceptet
”Det som började som en enkel skidskola för nyanlända i november 2013 har i dag vuxit till ett hyllat integrationsexempel. En vanlig vecka erbjuds nu följande aktiviteter: Spinning, cirkelträning, längdskidåkning, löpning, styrketräning, fotboll, körsång och hundpromenader. Dessutom genomförs då och då olika aktiviteter som fjällvandring, mc-turer och utflykter.”
(Länstidningen Östersund, 24 januari 2016)

Läs också: Massiv uppslutning vid Hej främlings volontärträff (Länstidningen Östersund, 28 januari 2016)

Ortsborna bjöds på föreställning
”Att Ekshäradsbor samlade in till julklappar åt flyktingbarnen på Nygård värmde. Som tack bjöd barnen in till en föreställning med mycket sång och dans och tänkvärda inslag. Under jullovet drog barn och ungdomar i gång med att träna inför en tackföreställning. Från asylboendet Wermlandia fick de hjälp av dramaturgen Khaled Al-Kbbani”
(Nya Wermlands-Tidningen, 24 januari 2016)

Unik satsning på nyanlända läkare
”Studieförbundet Vuxenskolan startar nytt pilotprojekt för nyanlända läkare och annan vårdpersonal med stöd från Tillväxtverket. Projektet är ett svar på den alltför långa etableringstiden för nyanlända.”
(Studieförbundet Vuxenskolan, 26 januari 2016)

Se också: I Operation Asyl hittas nyanlända tandläkare (Sveriges Radio Värmland, 18 januari 2016)

Körsång med extra allt
”För 29-åriga Reham Abdulsalam från Syrien har fjolårets kör betytt allt. Fyra månader tidigare hade hon kommit till Sverige tillsammans med sin kusin. Utan uppehållstillstånd befann de sig i limbo på asylboendet när representanter från Göteborgsoperan och Röda korset kom dit för att samla in de nyanländas sånger varav några sedan skulle arrangeras för kören, med originalspråket bibehållet.”
(Gefle Dagblad, 26 januari 2016)

Stort engagemang för asylsökande på landsbygden
”Landsbygdsnätverkets enkät visar på ett stort engagemang för att ta emot asylsökande och nyanlända på landsbygden i Sverige. Drygt 90 projekt redovisas där grupper lokalt arbetar med lösningar kring exempelvis boende, praktikplatser, fotboll, språkundervisning och hjälp att etablera sig i det svenska samhället.”
(Landsbygdsnätverket, 27 januari 2016)

pilupp

Se också: Pensionerade lärare lär flyktingar svenska (Sveriges Radio Gotland, 13 januari 2016)

Mer än bara fotboll
”Det är Götene IF och Svenska kyrkan, tillsammans med och ett gäng glada pensionärer, som samlar asylsökande från Brännebrona och Lundsbrunn kurort.
Det finns ingen bättre arena än en fotbollsplan. Det är otroligt socialt och vi jobbar mycket med regler. De som är intresserade försöker vi slussa vidare till föreningslivet.”
(Skövde Nyheter, 29 januari 2016)

Se också: Om det fungerar? Mohammed, 16, är inte ensam längre (Aftonbladet, 30 januari 2016)

Och lyssna: Hussein om bandyn: ”Bästa som hänt i mitt liv” (Sveriges Radio Barnradion, 17 januari 2016)

”Vi faller, ställer oss upp och lär oss tillsammans”
Böj på knäna. Tänk att du ska sätta dig på en stol, instruerar Mikaela Knip. Hon har tillsammans med Solveij Mailänder skapat en rolig mötesplats för ensamkommande tjejer  skridskoträning.
– Vi vill att de ska ha en bra tid här i Umeå, oavsett om de redan fått, eller väntar på, uppehållstillstånd, säger Solveij Mailänder.”
(Folkbladet, 10 februari 2016)

Skridskoåkning för asylsökande på alla hjärtans dag: ”Rädslor försvinner när människor möts”
(Hela Hälsingland, 15 februari 2016)pilupp

Barkaröbor bjuder asylsökande på fika
”I Barkarös bygdegård har runt 50 personer samlats. Det är asylsökande som bor på Mälarcampingen i Västerås och Barkarö-bor som fikar, spelar spel och lär känna varandra.”
(Sveriges Radio Västmanland, 15 februari 2016)

Många idrottsföreningar vill hjälpa till
– Vi har något som vi kallar ’Stöttespelare’ där någon av våra spelare hjälper till i skolan med läxläsning. Vi startade ett CSR-projekt den här vintern som heter Nattfotboll där vem som helst får komma till gamla Sporthallen och spela fotboll. A-lagsspelare finns på plats och hjälper till. Det har som mest varit 120 killar där.”
(Södermanlands nyheter, 16 februari 2016)

Se också: ”Vi kan lägga oss ner och dö eller göra det bästa av situationen” (Aftonbladet Sport 13 februari 2016)

Sandvik ger anställda timmar till att hjälpa flyktingar i Sandviken
”Personalen får två timmar till att antingen delta i språkcaféer eller idrottsaktiviteter som fotboll och innebandy.
När vi kom tillbaka efter sommaren var det en otrolig diskussion kring flyktingvågen och då frågade vi oss vad vi kunde göra som företag.”
(Gefle Dagblad, 16 februari 2016)

”Här är alla mammor och barn, punkt slut”
”En gång i veckan är det babycafé i Hägerflychts minne i Vagnhärad. Föräldrar och bebisar från Brommagårdens asylboende hör numera till stammisarna – en av flera aktiviteter som möjliggörs av volontärinsatser.”
(Södermanlands Nyheter, 21 februari 2016)

”Flyktingelever brinner för att lära sig mer”
”’Jönköping nyanställer 900’, ’Umeå 250’ och ’Piteå 100’. Sammanlagt handlar det om tusentals nya jobb i flyktingsituationens spår.” DN intervjuar några av de som fått jobb med ensamkommande barn.
(Dagens Nyheter, 22 februari 2016)

Lars öppnade sitt hem för flyktingarpilupp
”Bristen på boendeplatser för asylsökande är stor. Lars Asklund i Malmö bestämde sig för att dra sitt strå till stacken och erbjuda sina extra rum åt flyktingar. Nu tycker han att samhället borde stötta den modellen.”
(Sveriges Radio Studio Ett, 23 februari 2016)

Pensionärer i Föllinge informerar flyktingar om kvinnors rättigheter
”Migrationsverket informerar inte särskilt kvinnor om vilka rättigheter de har i Sverige. Men i Föllinge har pensionärer tagit på sig att informera byns flyktingar om vilka rättigheter kvinnor har i Sverige.”
(Sveriges Radio Jämtland, 23 februari 2016)

14-åringarna har startat skateskola för flyktingar
”Norton Lynch, 14, startade Refugee Skateboard School tillsammans med kompisen Otto Eneroth. De trodde att några få skulle dyka upp men det blev en succé.”
(Göteborgs-Posten, 25 februari 2016)

Pensionärerna skapade välkommen samlingspunkt i Porjus
”Idag är varannan porjusbo asylsökande – då skapade byns pensionärer en samlingsplats som lockar många.” Varje onsdag ordnar PRO i Porjus öppet hus för att umgås, fika eller dela ut kläder som allmänheten lämnat in.
(SVT Norrbotten, 2 mars 2016)

Kören för nyanlända gör succé redan före premiären
”Som ett sätt att utveckla språket, få nya vänner och ha roligt tillsammans drog Milischia Rezai igång projektet Ny kör för asylsökande, nyanlända och etablerade svenskar. Över 500 personer har visat intresse.”
(Stockholm Direkt, 3 mars 2016)

Polisen som talar de asylsökandes språk möter ensamkommande
”När Mustafa Panshiri snackar om lag och rätt inför ensamkommande asylsökande är uppmärksamheten total. Att ha en dari-talande medarbetare är en stor tillgång för polisen i Östergötland.”
(Norrköpings Tidningar, 8 mars 2016)

Rädda barnen fixade lekhörna åt flyktingbarn: ”Man kan mötas i leken”
En lekhörna för barn på flykt har inrättats på Migrationsverkets ankomstboende i Gävle. Tanken är att volontärer ska komma dit och umgås med barnen.
– Även om man inte kan deras språk kan man leka och mötas i leken, säger Gun-Britt Hall på Rädda barnen.
(Gefle Dagblad, 23 mars 2016)


Senast inlagda om asylmottagandepilupp

 

350 hjälpte flyktingar i Nacka: ”Ger otroligt mycket”
När frivilliga efterlystes till ett boende i Graninge ville många hjälpa till. Volontärerna berättar om en omtumlande, lärorik och rolig tid.
(Nacka-Värmdö-Posten, 28 mars 2016)

Nationella stödföreningen i Kumla jobbar för integration
I Kumla kan nyanlända öva på svenskan, få läxhjälp och spela fotboll. Anwer Hasan är asylsökande och volontär i föreningen. Han har varit i Sverige i sju år.
– Jag minns när jag kom till Sverige så fick jag ingen hjälp att lära mig språket. Jag fick lära mig själv ord för ord. Nu lär jag ut språket till ungdomarna som kommer hit.
(Nerikes Allehanda, 29 mars 2016)

Här bor asylsökande och turister tillsammans
På flera campingar bor turister och asylsökande sida vid sida i sommar.
– Jag tror det är framtiden. Varför ska man dela upp människor bara för att de kommer från olika länder? säger Lennart Lindström på Möllstorps camping.
(SVT Småland, 19 april 2016)

Härnösand väljer stor bemanning på egna asylboendet – så många jobb skapas
Det asylboende som Härnösand kommun kommer att äga och driva i det före detta sjukhemmet kommer att bli ett av de boenden som har flest personal i förhållande till asylsökande.
(Örnsköldsviks Allehanda, 10 april 2016)

Ombytta roller kan bli verklighet i nytt utbytesprogram
Låt en kulturvetare från Damaskus lämna asylboendet för att vara guide på ett museum – och låt en museiintendent från Stockholm flytta in på boendet.
(Migrationsverket 26 april 2016)

Läs fler artiklar i nyhetsbrevet Asylnytt om mottagande av föreningar och frivilliga


Smarta integrationsprojekt

Hoppa till senast inlagda under denna rubrik!

Abbas hjälper andra ensamkommande
”Han är själv ensamkommande flyktingbarn som under sin resa från Afghanistan till Sverige hamnade i fängelse på den grekiska ön Lesbos. Nu har Abbas Ahmadi rest tillbaka till Lesbos för att delta i hjälparbetet.”
(SVT Skåne, 26 november 2015)

Sverige skulle kunna bli ett land för hjältar
”Sverige har varit ett land där hjältar har mötts – de som når fram och de som tar emot – och börjat åstadkomma något som skulle kunna bli berikande för decennier framåt.”
(Ola Nordebo i Västerbottens-Kuriren, 26 november 2015)

Flyktingar resurs i svenska klassrum
”En grupp nyanlända flyktingar fick en idé. Den har lett till att asylsökande lärare kan praktisera på svenska skolor – efter bara några månader i landet. Nu sprids Vänersborgsmodellen till andra kommuner.”
(TT / Omni, 29 november 2015)

Uddevallaborna köar för att få guida flyktingar
”Det bättrar på oddsen för en ömsesidig relation om samhällsguiden själv vill få ut något av relationen, som Monica Åsberg som nyligen anmält sig.
– Jag kan tycka att det är roligt att träffa andra människor, det är inte för att vara snäll eller god. Jag få lika mycket tillbaka.”
(Sveriges Radio Väst, 1 december 2015)pilupp

App ger flyktingar svar på frågor och nya kontakter
”– Vi ville skapa ett smartare sätt att matcha välvilja med faktiska behov. Den plattform som alla ändå hänger på är sina smartphones.”
(Stockholms Fria, 4 december 2015)

Se också: Hack for Refugees: Digitala lösningar i flyktingmottagandet (Startup Hack, 8 december 2015) och: #HelloNeighbour – studenter skapar lösningar för smartare flyktingvälkomnande (Black Dot, 9 december 2015)

Teknikföretag anställer flyktingar
”Det kommer hit otroligt många färdigutbildade människor som har ganska lång erfarenhet av att arbeta inom tech i sitt hemland. Det är en otrolig möjlighet för svenska företag att direkt komma in och erbjuda dem ett trainee-program i tre månader och sedan är personerna i stort sett produktiva, säger Andreas Wennberg som driver mentornätverket 400contacts.”
(Radio Sweden, 22 december 2015)

Göteborgs universitet skapar praktikplatser för flyktingar
”80 praktikplatser har skapats för flyktingar som fått uppehållstillstånd, på institutioner och fakulteter runt om hela universitetet.”
(Sveriges Radio Göteborg, 27 december 2015)

Här ses flyktingar som en tillgång
”De nyanlända flyktingar som fått chansen att delta i satsningen läser tre dagar i veckan medicinsk svenska på någon av länets två folkhögskolor. Två dagar i veckan är avsatt för praktik på vårdcentral eller sjukhus.”
(ETC, 28 december 2015)

Se också: Från flykting till läkare – på rekordtid (Göteborgs-Posten, 29 december 2015)

Pay it forward har förmedlat 58 lägenheter
”De som får hjälp kan vara en­sam­stå­en­de för­äl­drar, pen­sio­närer, asyl­sö­kan­de el­ler bo­stads­lösa. Ar­be­tet sker ide­ellt. Men för­medlingen av ar­ti­klar är bara en del av allt nät­verket gör.
– Vi läg­ger även myc­ket tid på att leta bo­städer till per­soner som står utan. Den breda mål­grupp som so­cia­len inte har i upp­drag att hjälpa.”
(Hem och Hyra, 29 december 2015)

pilupp

Restad gård – inspiration för hela landet
”Nätverket Support Group på asylboendet Restad Gård har varit framgångsrikt för integrationen i Vänersborg. Nu ska modellen spridas.”
(Sveriges Radio Väst, 31 december 2015)

Snabbspår till jobb för nyanlända läkare och tandläkare
”Den 18 januari startar Folkuniversitetet, som enda leverantör av tjänsten och på uppdrag av Arbetsförmedlingen, ett snabbspår till jobb för nyanlända läkare och tandläkare.”
(Folkuniversitetet, 14 januari 2016)

Stort intresse bli kulturvän till flyktingar
”Många gotlänningar vill bli kulturvän till nyanlända. Drygt 200 personer har anmält att de vill lära känna en person eller en familj som flytt till Sverige.”
(Sveriges Radio Gotland, 14 januari 2016)

De vill ge alla nyanlända en vän
”Varje år kommer flera tusen människor till Sverige för att börja ett nytt liv. Det är en lång och ofta svår process där man inte sällan får vänta år på att få asyl och börja på sfi. Men även när man får påbörja sin svenskundervisning är det få som har vänner att få öva sitt nya språk med – det vill Kompis Sverige ändra.”
(Aftonbladet, 15 januari 2016)

Se också: Snart kan du låna en svensk i Munkedal (Bohusläningen 21 januari 2016) och Många vill bli flyktingvän (Piteå-Tidningen, 29 januari 2016)

Flyktingar ska lyfta byn Grimsås
”Tranemo kommun i södra Västergötland har beslutat att öka sitt piluppflyktingmottagande till byn Grimsås för att vända den negativa utvecklingen där. I Grimsås har befolkningen minskat de senaste 15 åren, och samhällsservicen har försämrats. Nu är tanken att flyktingar som har beviljats uppehållstillstånd ska lyfta orten.”
(Sveriges Radio P1-morgon, 19 januari 2016)

Erbjuder mer kunskap i integration
Kurs för anställda och frivilliga: ”170 personer har nappat på erbjudandet om att öka sin kulturkompetens.”
(Nerikes Allehanda, 24 januari 2016)


Senast inlagda integrationsprojektpilupp

Han startar namninsamling för att välkomna flyktingar
”Höjda röster mot flyktingboenden i finförorterna fick Emil Gustavsson, 27, att bli arg. Nu har han skapat en namnlista för dem som välkomnar flyktingar i området Fiskebäck, Askimsviken och Skintebo.”
(Göteborgs-Posten, 12 februari 2016)

Se också: Vi som vill bo här – syrier berättar (Göteborgs-Posten, 9 februari 2016)

Nu ska nyanlända praktisera på universitetet
”Örebro Universitet kommer till våren ta emot praktikanter bland nyanlända. Hur många praktikplatser det gäller är ännu inte fastställt.”
(Sveriges Radio Örebro, 10 februari 2016)

På Ica i Sveg är integrationen en vinst för alla
”I dagsläget är det sex unga män från Afghanistan som jobbar extra eller praktiserar i butiken. Tre jobbar extra samtidigt som de studerar, två av dem är praktikanter från handelsprogrammet på gymnasiet och en har språkpraktik via Arbetsförmedlingen.”
(Tidningen Härjedalen, 12 februari 2016)

Se också: Svenskt Näringsliv: ”Fråga efter nyanländas kompetens, inte efter deras brister” (Östersunds-Posten, 16 februari 2016)

Amanda startar nytt språkcafé
”Alla björneborgare har fått en inbjudan till en stund med fika … Barnteater, bio, knytkalas med olika sorters mat är andra teman för kommande träffar.”
(Nya Wermlands-Tidningen, 3 maj 2016)

Welcome! App – the place where refugees and locals meet
En ny app vill göra det lätt för flyktingar och lokalinvånare att få kontakt med varandra. Appen har inbyggd översättningstjänst och finns på: http://welcomeapp.se/
(UNHCR, april 2016)

Andersbergspojkar erbjuder gratis läxhjälp på fem språk för nyanlända barn
”Fem pojkar med rötterna i Afrikas horn som vet hur svårt det är att lära sig ett nytt språk. Nu hjälper de andra genom sitt skolföretag.”
(Arbetarbladet, 24 april 2016)

Läs fler artiklar om projekt och metoder för integrationpilupp


Hållbar ekonomi

Hoppa till senast inlagda under denna rubrik!

Invandringen ökar Sveriges export och gynnar tillväxten
”Att bara se invandringens kostnader ger en missvisande bild. Migration leder till ökad internationalisering och kan därför bidra till fler jobb och ökad tillväxt, särskilt för exportländer som Sverige. Det visar vår omfattande forskningsgenomgång, skriver nationalekonomerna.”
(Rapport från Delmi i Dagens Nyheter, 1 september 2015)

Se också: The refugee crisis is having sizable’ economic benefits in European countries, EU says (The Independent, 5 november 2015)

Forskare: Invandringen är en miljardaffär
”900 miljarder kronor. Så mycket pengar har invandringen tillfört Sveriges ekonomi sen 1950-talet. Det enligt en ny ekonomisk rapport.”
(SVT Västerbotten, 27 oktober 2015)

Flyktingkrisen är inget ekonomiskt bekymmer för Europa – tvärtom
”- Ska man se det rent ekonomiskt kan vi få oerhört mycket tillbaka på lite längre sikt. Utmaningen är inte ekonomisk utan snarare organisatorisk. I princip alla analyser visar att invandringen innebär en nettovinst, särskilt unga personer kan bidra. Hur mycket avgörs av i hur hög grad vi lyckas få människor i arbete.”
(Ekonomer intervjuas i ETC, 26 november 2015)pilupp

Det finns alternativ till regeringens flyktingpolitik
”Under hösten har jag träffat centralstationernas volontärer. Ibland gjort ett mindre handtag. Samtalat med syriska flyktingar. Följt de vänner som arbetar på hem för ensamkommande flyktingbarn, kommun och organisationer som Röda korset och Rädda barnen. Där berättas det andra berättelser och andra behov står i förgrunden.”
(Olav Fumarola Unsgaard i Dagens Arena, 27 november 2015)

Stora risker med stängda gränser
”Att säga att vi borde ta emot färre flyktingar, för då blir vi inte så många som måste dela på samma välfärd, är lika insiktsfullt som att säga att vi borde skaffa färre barn för då blir det mer över till oss som redan finns.”
(Tony Johansson i Folkbladet, 29 november 2015)

Jag skäms
”Vi har under många år haft en relativt konstant hemlöshet i Sverige på ca 34 000 personer. Dessa människor har varit relativt osynliga och de flesta partier har ansträngt sig för att kunna låtsas att problemet inte finns. Våra nyanlända medmänniskor har satt strålkastarljuset på problemet. Vi har faktiskt en bostadsbrist och den löses inte genom flyttkedjor och spekulationspolitik. Den löses bara genom att det byggs bostäder som alla har råd att bo i.”
(Mats Leijon i Dagens Nyheter, 30 november 2015)

Migration, en åldrande befolkning och offentliga finanser
”I studien görs bland annat kvantitativa bedömningar av vad en förbättrad integration på arbetsmarknaden och ett förlängt arbetsliv betyder för de offentliga finanserna.”
(Finansdepartementet, 4 december 2015)pilupp

Vad sa du, går Sverige bra? Det kan inte stämma
”Det var som att debattörernas egen bild av verkligheten inte tålde att konfronteras med torra fakta från Statistiska centralbyrån. Har man bestämt sig för att det är kris, så är det.”
(Peter Wolodarski i Dagens Nyheter, 5 december 2015)

Att hävda att vi inte kan ta emot flyktingarna är parodiskt
”Att däremot hävda att vi i ett av världens rikaste länder, som är ett av de mest glesbefolkade i Europa, under inga omständigheter kan ta emot 150 000 flyktingar per år är däremot parodiskt. Är det så kan det inte betyda annat än att vi har en statsapparat oförmögen att hantera alla oväntade situationer.”
(Ola Andersson i Dagens Nyheter, 7 december 2015)

Kommunerna ansvariga för krisen i socialtjänsten
”Det är sant att många kommuner, inte minst ankomstkommunerna, är hårt belastade och att det är nödvändigt att sprida ansvaret för att ta emot ensamkommande barn på flera kommuner. Men det är lika sant att krisen i socialtjänsten var ett faktum långt innan ökningen av antalet flyktingar.”
(Akademikerförbundet SSR i Dagens Arena, 14 december 2015)

LO-basen: Flyktingar kan ge Sverige superekonomi
”Om Sverige lyckas med integrationen av nyanlända flyktingar på arbetsmarknaden kan Sverige om tre–fyra år ha en superekonomi med 4–5 procents tillväxt. Det sade LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson.”
(Svenska Dagbladet, 16 december 2015)

Påståendet att systemet kollapsar är inte sant
”Regeringen har ställt upp tältläger, vilket ger intrycket av att man uttömt alla andra möjligheter. Men så är det inte, tälten tycks mest vara en signal. För de har samtidigt i princip struntat i att ställa upp modulhus, trots att det mycket väl skulle gå att lösa både bygglovsprocess och tillgång till mark.”
(Erik Rosén på Politism.se, 17 december 2015)pilupp

Vi vill motsatsen till vad regeringen i nationalstaten Sverige vill
”När vd:n ringer och säger att verksamheten går på knäna och resurserna sinar har styrelsen två val – att investera eller att dra ner. Styrelsen för AB Sverige valde att dra ner. Från vår horisont är en investering det enda rimliga, både på kort och på lång sikt.”
(Debattörer i 8till5, 24 december 2015)

Ingen kris i flyktingvården
”Den moderata landstingsledningens utspel om att länet måste ta en paus i flyktingmottagandet får nu mothugg från personer som jobbar i vården.”
(Sveriges Radio Stockholm, 29 december 2015)


Senast inlagdapilupp om ekonomi

Så lyckades bosniska Gordana få jobb
”Nästan 8 av 10 har jobb, vilket är lika bra som för övriga invånare i Sverige.”
(Sveriges Radio Jönköping, 18 januari 2016)

Se också: Många bosnier läser vidare (Sveriges Radio Jönköping, 19 januari 2016)

The Refugee Surge in Europe: Economic Challenges
”In the short-run, additional public expenditure will provide a small positive impact on GDP, concentrated in the main destination countries of Germany, Sweden and Austria. Over the longer-term, depending on the speed and success of the integration of refugees in the labor market, the increase in the labor force can have a more lasting impact on growth and the public finances.”
(Internationella Valutafonden, 20 januari 2016)

Migration är en vinstlott för både migranter och länder
”Att människor migrerar är positivt. Både de länder som migranterna kommer till och de länder som de flyttar ifrån tjänar på migrationen. Men det finns också flerahinder som hämmar utvecklingen.”
(Ekonomen Kenneth Hermele i Biståndsdebatten, 21 januari 2016)

En snabbare etablering kräver smartare metoder
”Vi är övertygade om att det finns en mängd åtgärder som enkelt kan förbättra, förenkla och snabba på de invandrade akademikernas etablering på arbetsmarknaden.”
(Göran Arrius, Saco, och Sofia Larsen, Jusek, i Skaraborgs Läns Allehanda, 26 januari 2016)

Företagare: Använd småföretagen som motor för integration
”Aldrig förr har så många människor kommit till vårt land och det i en tid när företag och inte minst välfärdssektorn skriker efter arbetskraft. Naturligtvis är det också en utmaning. Framför allt behövs det enklare vägar till jobb och egenförsörjning. Vi småföretagare står beredda att hjälpa till.”
(Hallands Nyheter debatt, 26 januari 2016)pilupp

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone