Välj en sida

Invandrare har som grupp en lägre inkomst jämfört med personer som är födda i Sverige. Det och ett flertal andra faktorer kan leda till att invandrare kan få svårt att bli beviljade ett lån i Sverige.

I den här artikeln uppmärksammar vi vilka problem invandrare har gällande att bli beviljade krediter i Sverige. Men vi bidrar också med konkreta lösningsförslag på hur du som invandrare maximerar dina möjligheter att få lån lite längre ner i artikeln.

Läs mer: Så fungerar det med tillfälliga uppehållstillstånd

4 anledningar till att invandrare kan ha svårt att få lån

  1. Invandrare kan ha svårt med det svenska språket. Det kan medföra att det blir svårt att skapa en god relation med banken.
  2. Många nyanlända invandrare har svårt att skaffa jobb. Det betyder att det också blir svårt att låna pengar, då få långivare lånar ut pengar till arbetslösa.
  3. Många invandrare bor i socioekonomiskt utsatta områden. Det kan innebära att de har sämre möjligheter att få lån om kreditorernas scoringmodeller räknar in den faktorn.
  4. Många invandrare är nyanlända. Det kan vara ett problem. För att jämföra lån genom Sambla behöver du va varit folkbokförd i Sverige i minst ett år för att nämna ett exempel.

 

Så kan du som invandrare maximera dina möjligheter att få lån

  1. Skaffa ett fast arbete. Om inte det är möjligt just nu, delta då på alla SFI-kurser du kan så du lär dig det svenska språket. Med en bättre förståelse för det svenska språket blir det mycket lättare att få jobb.
  2. Teckna dig för ett samlingslån om du har många krediter. Om du idag har många mindre lån är det en bra idé att teckna sig för ett samlingslån, där du bakar samman mindre och dyra krediter. Då får du mindre kostnader för lån varje månad, och utöver det betraktar banker personer som har många lån som högriskkunder.
  3. Se till att du inte har några betalningsanmärkningar. Om du har eller tidigare har haft betalningsanmärkningar kan du vänta tills de försvinner ur registret. En betalningsanmärkning ligger kvar i systemet i cirka 3 år från det datum du betalade skulden.
  4. Öka din inkomst. Om du idag har ett jobb, be chefen om en högre lön genom att påpeka vad du är duktig på. Kom ihåg att jobba jättehårt för att chefen lätt ska hitta anledningar till att ge dig en högre lön.

Läs mer: SCB har tagit fram en intressant rapport om integrationen på arbetsmarknaden. Läs gärna rapporten, för den är mycket intressant.

 

Varför har invandrare svårt att få lån?

Bankar gillar förutsägbarhet, det vill säga låntagare som i princip garanterat kommer betala tillbaka sina lån. Som invandrare undrar banken ibland om du verkligen kommer få tag på ett jobb, och om du verkligen kommer satsa på att lära dig det svenska språket.

Läs mer: Så kan du hjälpa nyanlända – en komplett och hjälpsam guide!

Mer specifikt har invandrare svårt att få lån då många banker anser att de har en får låg återbetalningsförmåga. Värt att notera är att bankerna inte diskriminerar dig som invandrare eller är rasistiska, för de bryr sig bara om mätbara siffror och inte hudfärg eller härkomst.